Home


Rieten dak


Onderhoud


Advies


HandelAlberts & Alberts v.o.f.
Rietdekkers en Riethandel

Roy Hamer Zilvensebroekweg 118
7371 EG Loenen (GLD)
 
M 06-43029097
@ info@riet-rietdekker.nl


 

ONDERHOUD

Goed en regelmatig onderhoud, verlengt de levensduur van uw rieten dak. Een nieuw rieten dak vraagt de eerste 5 tot 7 jaar geen bijzondere onderhoudsvoorzieningen. Wel verdient het de aanbeveling om het dak regelmatig te laten inspecteren om schade en slijtage te voorkomen. Door goed onderhoud zal uw rieten dak er niet alleen steeds goed blijven uitzien, maar zal ook de levensduur van het riet aanzienlijk worden verlengd.
 
Algen- en mosbestrijding
Algenvorming is een natuurlijk verschijnsel, rieten daken die lange tijd nat blijven, zijn gevoelig voor de vorming van algen. Algenvorming heeft een negatieve invloed op de levensduur van uw rieten dak, met name als de algen een aaneengesloten slijmmatige laag vormen. Wanneer dit overgaat in een groene drab kan dit de droogtijd zo verlengen dat het riet in de herfst- en winterperiode (van oktober tot het volgende jaar april) zelfs bijna helemaal niet meer droog wordt. Het riet kan dan in zeer korte tijd sterk in kwaliteit achteruit gaan. Het riet verslijt niet langer maar verspocht (het wordt zacht en vergaat).
Als er eenmaal een groene algengloed op het dak zichtbaar is, dan zal er zich op den duur ook mos op het dak gaan vormen. Mos is niet zo schadelijk als algen omdat mossen geen afsluitende laag vormen.
 
Algenvorming en mos kan door ons in een vroeg stadium bestreden worden met een biologisch mos- en algenbestrijdingsmiddel. Met behulp van ons mobiele impregneerinstallatie word het bestrijdingsmiddel op uw dak aangebracht. Een geringe investering in preventief onderhoud betaalt zich terug in de vorm van een relevante levensduurverlenging van het rieten dak (het dak gaat 10 tot 15 jaar langer mee).
 

Kammen, opkloppen en scheren
Alleen daken die groen beginnen uit te slaan kunnen met een mos- en algenbestrijdingsmiddel worden behandeld. Een dikkere moslaag moet echter altijd handmatig van het dak worden verwijderd. Hierna wordt het riet opnieuw opgeklopt en eventuele aangetaste plekken worden hersteld (gestopt).
Heeft het riet onder het alg of mos ook al geleden, word geadviseerd een laagje riet eraf te halen. Dit kan door middel van “scheren” met een heggeschaar. Hierna kan het dak weer goed drogen , wat de versnelde achteruitgang stopzet.
Onderhoudsovereenkomst
Om uw rieten dak goed te onderhouden kunt u bij ons een onderhoudsovereenkomst afsluiten. Jaarlijks word uw dak geïnspecteerd en kleine reparaties worden direct uitgevoerd. Indien nodig kan uw dak gelijktijdig worden behandeld met een mos en algenbestrijdingsmiddel. Zo bent u verzekerd van een goed onderhoud.
 
Renovatie rieten dak
Heeft uw rieten dak achterstallig onderhoud, of is het door de vorige eigenaar niet goed onderhouden ? Het is niet altijd nodig om uw rieten dak dan helemaal te vervangen, een goede renovatie kan dan de juiste oplossing zijn. Door slechte plekken in het rieten dak op te stoppen, mos en algen te verwijderen, en het gehele dak mooi af te werken krijgt uw dak weer een strak uiterlijk.
Om het geheel nog strakker eruit te laten zien, kunnen de vorsten schoongespoten worden en opnieuw in de specie worden gelegd. Het gerenoveerde rieten dak zal er weer als nieuw uitzien.
 
Voor meer informatie over algen- en mosbestrijding, onderhoudsovereenkomst, renovatie of een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen via de e-mail of telefoon.